Är du intresserad av att besöka Utvandrarnas hus, ligger det Växjö. Närmare bestämt i Museiparken. Arkitekten som ritade byggnaden hette Bent Jörgen Jörgensen (1915–1999). Museet stod klart 1968, samma år som det öppnandes. Under 1984 byggdes en utbyggnad till och i museet finns även Svenska Emigrantinstitutet. I utställningshallen finns en staty på Oskar och Kristina som Axel Olsson (1919–2001) skulpterat. Även en modell av Charlotta, det fartyg Vilhelm Moberg beskrev i sina böcker, finns att se där. I en del av arkivet inreddes 1976 ett Mobergrum, där utställningen berättar hur romanerna om utvandrarna blev till. Det finns också en utställning som är permanent, den finns i utställningshallen och heter ”Drömmen om Amerika”.
Utanför Utvandrarnas hus finns en damm och där står det utvandrarmonument som Carl Milles skapat. Varje år, den andra söndagen i augusti, firas Minnesotadagen i museiparken. Samma dag får den person som utsetts till ”Årets svensk-amerikan”
sitt namn ingraverat på den minnestavla som finns, och på den finns en lång lista med de som redan blivit utsedda till svensk-amerikaner.
Du finner också en annan utställning, som samlats i Utvandrarnas hus. Och det berättar om svensk utvandring till länder som Nya Zeeland, Australien och andra länder.
Utvandrarnas hus ligger i en museipark, mitt i mörkaste Småland, närmare bestämt i Växjö. Det är dit du ska bege dig om du vill veta mer om den utvandring som skedde under andra hälften av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Det var då omkring tiotusentals svenskar lämnade sitt moderland, Sverige, för att söka lyckan i Amerika. Det pratades mycket i de små byarna, om det nya landet där det skulle finnas stora ytor att bygga hus på och fin jord att odla i. I Sverige var det en svår tid som rådde, med hårt arbete för att kunna överleva. Familjerna hade ofta många barn att försörja, och ofta räckte inte maten till. Vissa barn dog redan under sina första levnadsår, och vintrarna var kalla och svåra.
Utvandrarnas hus är Nordens största institut som koncentrerar sig på svenskar som emigrerat till Amerika, närmare bestämt de nordliga delarna av Amerika. Där kan du ta del av arkiv, bibliotek, både permanenta och tillfälliga utställningar, och en forskningsverksamhet. Drömmen om Amerika är en permanent utställning, som beskriver 1800-talets emigrationsvåg som var otroligt stor. I Mobergrummet kan du se hans manuskript i original, föremål och foton – Vilhelm Mobergs hela författarskap, där tyngdpunkten ligger på hans romansvit om utvandrarna som finns att se där. Här finns även en staty av Vilhelm Moberg,
I den forskningssal som finns kan du ta del av källmaterial som är unikt när det gäller emigrationen först och främst till Amerika och Kanada. Det finns även ett stort specialbibliotek och det finns tillgång till olika digitala databaser.
I skrivande stund är Utvandrarnas hus stängt för ombyggnadsarbete, och utställningen Drömmen om Amerika är även den stängd. Det ska öppnas en ny migrationshistorisk utställning under hösten 2020 som ska ersätta den gamla. Mobergrummet kommer också att vara stängd under den tid som ombyggnaden sker. Däremot kan du besöka Forskarsalen och Mammornas kafé precis som vanligt.